Bölge Hakkında
Kucukkoy, Sarimsakli ve Seytan Sofrasi
Ayvalik Ticaret Odası tarafından hazırlanmış Adım Adım Ayvalık Projesi'nde yazıldığı gibi; Ayvalık'a geldiyseniz, Küçükköy'e mutlaka uğrayacaksınız.
Serin bir Ayvalık sabahının erken saatleriydi. MP3 çalarımı çalıştırıp kiralık bisikletime atladım. Ayvalık'ın merkezinde küçük bir tur attım. Esnaf dükkanlarını yeni yeni açıyordu. Kapı önleri süpürülüyor, vitrinler özenle parlatılıyordu. Dükkanların içindeki bazı mallar kaldırımlara taşınıyordu.
Pedallara kuvvetle asıldım. Cumhuriyet Alanı, Marina, Sefa, 41 Evler, Orta Çamlık ve Çamlık üzerinden yola koyuldum. Çünkü o günkü hedefim Küçükköy'dü.
Küçükköy, Ayvalık'a çok yakın, adı gibi küçücük bir yerleşim. Ama büyük bir tarihi var. Önceleri Rumlar yaşıyormuş. Son olarak 1893 ve 1913 yıllarında Balkanlar'dan gelen Boşnaklar yerleştirilmiş.
Doğal bir dekoru andıran "minyatür" meydanında dolandım, Küçükköy'ün. Her köşesini sokak sokak turladım. 19. yüzyıldan kalma güzelim evlerine baktım. Konuksever ve sıcakkanlı insanlarıyla selamlaştım. Köyde yaşayanların hemen hepsi genelde uzun boylu, sportmen yapılı, sarışın-kumral karışımı insanlar. Geçimlerini daha çok turizm, hayvancılık ve tarımdan sağlıyorlar.
Eski bir kilise olan (Ayiou Athanasaiou-Aya Athanasiu) Merkez Camisi'ni gezdim, fotoğraflarını çektim. Açık ve sade bir planı var caminin. İçindeki renkli kabartma süslemeler göz alıcı güzellikte.
Boşnak böreğinden tattım. Kıymalı, peynirli, patlıcanlı, kabaklı... Hepsi el açması Belli ki, Boşnaklar ayni zamanda damak zevki olan insanlar.
Merkez Camisi'nin avlusunda Küçükköy Belediyesi Kent Müzesi oluşturulmuş. Göç temalı bir müze bu. Balkanlardan göç edenlerin anılarını, yaşamlarını, göç sırasında yanlarında getirdikleri eşyalarını kapsıyor. Bu eşyalar arasında neler yok ki:Yüzyıllık gelinlikler, mutfak gereçleri, dikiş makinaları, saatler, tarım aletleri...
Bence, Küçükköy, hala keşfedilmeyi bekleyen gizli bir cennet...